Stanowisko Chin: sankcje wobec Korei Płn. będą wdrożone w 100 proc.

W poniedziałek ze strony szefa chińskiej dyplomacji Wanga Li padło zapewnienie, że Chiny wdrożą sankcje wobec Korei Północnej w 100 procentach. Rada Bezpieczeństwa ONZ zdecydowała się nałożyć na Pjongjang sankcje w związku z kontynuacją testów rakietowych i zlekceważeniem porzednich ostrzeżeń.

– Chiny w 100 proc., w pełni i ściśle będą stosować nową rezolucję – potwierdził stanowisko władz minister spraw zagranicznych Wang Li w trakcie regionalnego forum w stolicy Filipin, Manili.

Nowa rezulucja ma na celu ograniczenie dochodów KRLD z eksportu (ok. 3 mld dolarów rocznie) o jedną trzecią. Ponadto, Państwa członkowskie ONZ mają zakaz zatrudniania pracowników z Korei Płn, zakładania joint ventures z udziałem podmiotów północnokoreańskich lub inwestowania w istniejące spółki tego typu. Poszerzono również czarną listę ONZ, umieszczając na niej dziewięć osób i cztery podmioty z Korei Płn.

Więcej na: https://www.deon.pl/wiadomosci/swiat/art,29088,msz-chin-bedziemy-w-100-proc-wdrazac-sankcje-wobec-korei-pln-.html

Zamów darmową konsultację
z ekspertem BigChina!

Masz pytania dotyczące importu z Chin do Polski? Możemy Ci pomóc!
Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą i udzieli wszystkich potrzebnych informacji.

W trakcie niezobowiązującej rozmowy telefonicznej możesz dowiedzieć się:

Wypełnij formularz, a skontaktujemy się z Tobą w ciągu maksymalnie 24h.