Szefowie kuchni, którzy palą, lub nie umyją rąk, będą zgłaszani do lokalnych władz we wschodnich Chinach. We wszystkim pomogą urządzenia monitorujące wyposażone w sztuczną inteligencję.
Monitoring, oparty na AI, będzie wyłapywać złe nawyki szefów kuchni i zgłaszać do administratorów pracujących przy władzach lokalnych. Wszystko odbywać się będzie za pośrednictwem aplikacji mobilnej serwisu Thepaper.cn. Projekt opracowany został dla władz Shaoxing w mieście Zhejiang, aby konsumenci mieli okazję zobaczyć w jaki sposób przygotowywana jest ich żywność. Dotyczy to nie tylko restauracji, ale i stołówek szkolnych i firm cateringowych.
System będzie w stanie zidentyfikować osiem rodzajów niewłaściwych zachowań w kuchni, takich jak palenie, czy korzystanie z telefonów komórkowych. Uznawać będzie też pozytywne nawyki, jak regularne mycie rąk, lub dezynfekcja kuchni. Ponadto system pomoże w monitorowaniu temperatury, wilgotności powietrza i identyfikacji szkodników.
Hotel Xianheng korzysta już z monitoringu i z powodzeniem wykrywa niepokojące zachowania pracowników kuchennych. Wdrożyło go też ponad osiemdziesiąt firm cateringowych.
Celem projektu jest wyposażenie ponad 1000 dużych firm cateringowych i stołówek szkolnych jeszcze w tym roku. Chiny borykają się z problemem bezpieczeństwa żywności po skandalach z fałszywymi jajami, zarażonym mięsem i mlekiem dla niemowląt, które zabiło sześcioro dzieci i wywołało lekkie zatrucie u 300 000 niemowlaków.
Więcej informacji na stronie: https://www.scmp.com/news/china/society/article/2183665/artificial-intelligence-system-used-catch-unhygienic-chefs-action
Masz pytania dotyczące importu z Chin do Polski? Możemy Ci pomóc!
Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą i udzieli wszystkich potrzebnych informacji.
W trakcie niezobowiązującej rozmowy telefonicznej możesz dowiedzieć się:
Wypełnij formularz, a skontaktujemy się z Tobą w ciągu maksymalnie 24h.