Chiny wprowadziły dodatkowe wymogi dotyczące importowanego mięsa z krajów Unii Europejskiej. UE oskarża ten kraj o działania protekcjonistyczne, czemu Chiny stanowczo zaprzeczają.
– Chiny nigdy nie wprowadzały żadnych restrykcji na importowaną z Unii Europejskiej wieprzowinę, a wymóg certyfikatu zdrowia nałożony na importowane z UE mięso wprowadzony został w celu zapobiegania rozprzestrzenianiu się wirusa A/H1N1 – powiedział Yu Taiwei, szef chińskiej instytucji nadzorującej bezpieczeństwo eksportowanej i importowanej żywności.
Generalne Biuro ds. Nadzoru Jakości, Inspekcji i Kwarantanny 18 września wprowadziło dodatkowe wymagania dotyczące badań mięsa wieprzowego importowanego z europejskich krajów, m.in. z Danii, Francji, Włoch i Hiszpanii.
Unijna komisarz ds. zdrowia Androulla Vassiliou, dodatkowe chińskie wymagania dotyczące wzmocnionej kontroli importowanego mięsa nazwała „protekcjonizmem".
Więcej:
http://www.eksportuj.pl/artykul/pokaz/id/8459/chiny-zaprzeczaja-wprowadzeniu-ograniczen-na-import-miesa-z-ue
Zobacz także:
Chiny największym producentem mięsa na świecie
Masz pytania dotyczące importu z Chin do Polski? Możemy Ci pomóc!
Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą i udzieli wszystkich potrzebnych informacji.
W trakcie niezobowiązującej rozmowy telefonicznej możesz dowiedzieć się:
Wypełnij formularz, a skontaktujemy się z Tobą w ciągu maksymalnie 24h.