W zeszłym roku chińska produkcja mięsa stanowiła 29% globalnej produkcji, stąd Chiny stały się wiodącym producentem tego typu żywności na świecie, podało chińskie ministerstwo przemysłu.
W ubiegłym roku chińska produkcja mięsa osiągnęła 72,69 mln ton, co oznacza wzrost o 6% w porównaniu z rokiem 2007, oznajmił Deng Fujiang, wiceprzewodniczący China Meat Association.
63,5% całej produkcji stanowiła wieprzowina, powiedział wiceprzewodniczący i dodał, że prawie połowa będącego na światowych rynkach mięsa wieprzowego była wyprodukowana w Chinach.
Chiny – obok produkcji – są również głównym konsumentem mięsa. W zeszłym roku kraj ten importował 1,84 mln ton tej żywności, natomiast eksportował tylko 742 tysiące ton, poinformował Deng Fujiang.
Więcej:
http://www.eksportuj.pl/artykul/pokaz/id/8011/chiny-najwiekszym-producentem-miesa-na-swiecie
Zobacz także:
Masz pytania dotyczące importu z Chin do Polski? Możemy Ci pomóc!
Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą i udzieli wszystkich potrzebnych informacji.
W trakcie niezobowiązującej rozmowy telefonicznej możesz dowiedzieć się:
Wypełnij formularz, a skontaktujemy się z Tobą w ciągu maksymalnie 24h.