Pierwsza polska firma wędliniarska rozpoczęła sprzedaż swoich wyrobów na chińskim rynku. Kiełbasy produkowane w Chinach na podstawie polskiej receptury wystawiono na 9. Międzynarodowych Targach Małych i Średnich Przedsiębiorstw w Kantonie.
Kabanosy, kiełbasa krakowska i inne rodzaje polskich wędlin trafiły do kantońskich supermarketów w ubiegłym tygodniu. Sprzedawane są w małych opakowaniach i promowane przede wszystkim jako tradycyjne polskie wyroby najwyższej jakości. Wytwarzająca je firma zamierza w nie długim czasie rozszerzyć sprzedaż na cały kraj, zaczynając od najbogatszych miast – Szanghaju i Pekinu.
Chociaż bardziej opłacalna byłaby produkcja kiełbasy w Polsce, uniemożliwiają to chińskie przepisy dotyczące importu mięsa. Ponadto transport wędlin na tak dużą odległość wymuszałby ich mrożenie, a to wiązałoby się z utratą części walorów smakowych – powiedział jeden z założycieli firmy i jej przedstawiciel w Chinach Jacek Kasperowicz. Głównym udziałowcem spółki jest współwłaściciel jednego z dużych polskich producentów wędlin.
Więcej:
http://biznes.onet.pl/polskie-wedliny-wkraczaja-na-chinski-rynek,,5258772,1,news-detal
Masz pytania dotyczące importu z Chin do Polski? Możemy Ci pomóc!
Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą i udzieli wszystkich potrzebnych informacji.
W trakcie niezobowiązującej rozmowy telefonicznej możesz dowiedzieć się:
Wypełnij formularz, a skontaktujemy się z Tobą w ciągu maksymalnie 24h.