Chińscy naukowcy opracowali nowy nanokompozyt, aby kontrolować kiełkowanie pszenicy przed zbiorami, co może polepszyć jakość pszenicy i jej plony. Jest to uważane za walke z zagrożeniem bezpieczeństwa żywności na całym świecie.
Wcześniejsze wysiłki zmierzające do zminimalizowania ryzyka kiełkowania obejmowały odmiany odporne na kiełkowanie i stosowanie rozpylaczy chemicznych, które mogą powodować zanieczyszczenie. Naukowcy z Instytutu Nauk Fizycznych Hefei w ramach Chińskiej Akademii Nauk opracowali nanokompozyt, który hamuje kiełkowanie przed zbiorami.
Nanokompozyt mógłby sprawić, że powierzchnia nasion pszenicy byłaby bardziej szorstka i tworzyłaby hydrofobową powierzchnię, skutecznie zapobiegając adsorpcji wody przez nasiona pszenicy i oddychaniu. Jest łatwy w stosowaniu i przyjazny dla środowiska,
z pozytywnymi perspektywami wdrożenia. Badania te stanowią obiecujące podejście do poprawy wydajności uprawy pszenicy.
Więcej informacji na stronie: http://www.chinadaily.com.cn/a/201809/06/WS5b90df90a31033b4f4654a29.html
Masz pytania dotyczące importu z Chin do Polski? Możemy Ci pomóc!
Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą i udzieli wszystkich potrzebnych informacji.
W trakcie niezobowiązującej rozmowy telefonicznej możesz dowiedzieć się:
Wypełnij formularz, a skontaktujemy się z Tobą w ciągu maksymalnie 24h.