Prawie 200 nowych potraw i praktyk kulinarnych dołączyło do listy dziedzictwa światowego UNESCO. Do tej pory Chińczycy wpisali ich na listę ponad 1500.
Lista światowego dziedzictwa kulturowego UNESCO poszerzona została o 185 nowych pozycji – są nimi potrawy, przysmaki i praktyki kulinarne z Chin. Do tej pory Państwo Środka wpisało na listę UNESCO 1550 pozycji w kategorii kulinarnej.
Spośród nowych potraw i praktyk na listę trafiła zupa Duriana – to klarowna zupa z makaronem ryżowym przygotowana na bazie bulionu ze ślimaków rzecznych i kości wieprzowych. Dodatkiem do wywaru jest skórka pomarańczowa, kardamon i koper. Zupa ta jest specjalnością miasta Liuzhou, leżącego w prowincji Guangxi.
Kolejną nową pozycją na liście UNESCO jest chińskie Bianrou pochodzące z Fujian. Choć dosłowne tłumaczenie nazwy to „płaskie mięso”, w rzeczywistości Bianrou to rodzaj pierożków wonton nadziewanych gładko zmieloną pastą z wieprzowiny.
Rejony Fujian słyną także z drugiej potrawy, którą zgłoszono na listę, a jest nią Banmian. To rodzaj makaronu z wodą sodową, który gotuje się zaledwie kilkadziesiąt sekund. Poadawany jest z pastą sezamową, masłem orzechowym a nawet czosnkiem.
Źródło: https://silkroadpoland.pl/2021/06/lokalne-przysmaki-na-liscie-niematerialnego-dziedzictwa-kulturowego/
Masz pytania dotyczące importu z Chin do Polski? Możemy Ci pomóc!
Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą i udzieli wszystkich potrzebnych informacji.
W trakcie niezobowiązującej rozmowy telefonicznej możesz dowiedzieć się:
Wypełnij formularz, a skontaktujemy się z Tobą w ciągu maksymalnie 24h.