Mid Autumn Festival to ruchome święto chińskie obchodzone piętnastego dnia ósmego miesiąca kalendarza księżycowego. W tym roku uroczystość przypada na 10 września, przy czym dla Chińczyków dni wolne od pracy potrwają od 10 do 12 września. To czas przesilenia, kulminacji pozytywnych zjawisk i ponownego zjednoczenia – przede wszystkim chińskich rodzin, które spotykają się licznie, aby celebrować ten wyjątkowy czas.
Obchody Święta Środka Jesieni wywodzą się ze starodawnych obrzędów rolniczych i rytuałów na cześć księżyca. Pierwsze wzmianki na temat celebracji jesiennej pełni sięgają czasów dynastii Shang (1600 – 1046 r.p.n.e.). Już ponad 3 000 lat temu uważano, że pełnia księżyca wpływa na ilość i jakość plonów rolnych. Dlatego starożytni Chińczycy w czasie przesilenia składali dary księżycowi i prosili o obfite zbiory w kolejnych latach.
Rytuały, które kontynuowane są w Chinach do dziś, narodziły się nieco później – podczas panowania dynastii Song (lata 960-1127 n.e.). To wtedy narodziła się tradycja spożywania posiłków wraz z rodziną przy okrągłym stole, który symbolizował kompletność, obfitość i zjednoczenie. Wiszący na niebie księżyc w pełni sprzyjał harmonii i pojednaniu.
Obecnie już na dwa tygodnie przed oficjalnym rozpoczęciem Święta Środka Jesieni Chińczycy dekorują ulice, domy i parki, wieszając kolorowe lampiony i rozpalając aromatyczne kadzidła. Warto dodać, że święto obchodzone jest nie tylko w Chinach kontynentalnych, ale i w Hongkongu, na Tajwanie, w Wietnamie, Singapurze, czy Malezji.
Głównym elementem celebracji święta są rodzinne obiady i kolacje. Chińczycy wykorzystują ten wolny czas na spotkanie z rodziną, wspólne przygotowywanie posiłków i spożywanie ich przy okrągłym stole. Bardzo często stoły z kolacją wystawiane są do ogrodów, aby podczas posiłku można było podziwiać pełnię księżyca. Bliscy życzą sobie wtedy pomyślności i szczęścia. Kolacji towarzyszy puszczanie w niebo kolorowych lampionów, które unoszą się nad wioskami i miastami. Na stołach znajdują się głównie świeże owoce i warzywa.
Ważnym elementem celebracji, coraz bardziej znanym także na Zachodzie, jest wypiekanie ciasteczek księżycowych (mooncake). Są to ciastka nadziewane słodkim nadzieniem, zwykle masą migdałową, orzechową, lub daktylową. W Syczuanie bardziej popularne jest nadzienie mięsne, a w Pekinie – masa fasolowa. Można je rozpoznać po okrągłym kształcie i charakterystycznym wzorze na wierzchu, który symbolizuje długowieczność i harmonię. Dzielenie się ciasteczkami, a nawet obdarowywanie nimi partnerów biznesowych, jest bardzo dobrze odbierane przez Chińczyków.
Święto nawiązuje do kilku starochińskich legend. Jedną z najpopularniejszych jest legenda o dziesięciu słońcach, które spaliły ziemię i zniszczyły ludziom plony pozbawiając ich jedzenia. Dzielny Hou Yi zdecydował się zestrzelić dziewięć spośród dziesięciu słońc, zaskarbiając sobie tym uznanie ludu i bogini nieba, od której otrzymał eliksir nieśmiertelności. Hou dał go na przechowanie swojej żonie Chang’e, jednak ta, w obawie przed kradzieżą, wypiła eliksir i uleciała do nieba. Hou co roku urządzał więc jesienne przyjęcie z lampionami, aby zjednoczyć się z ukochaną.
Podczas planowania rozmów biznesowych z Państwem Środka, należy pamiętać, że dni 10-12 września są wolne od pracy.
Święta w Chinach w 2022 rokuMasz pytania dotyczące importu z Chin do Polski? Możemy Ci pomóc!
Nasz specjalista skontaktuje się z Tobą i udzieli wszystkich potrzebnych informacji.
W trakcie niezobowiązującej rozmowy telefonicznej możesz dowiedzieć się:
Wypełnij formularz, a skontaktujemy się z Tobą w ciągu maksymalnie 24h.